Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 2023

99.5

LIVE

Άδ. Γεωργιάδης: 534 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές

Επίδομα ύψους 534 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα δοθεί από την κυβέρνηση, γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ “Παραπολιτικά” 90.1 FΜ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι “το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία όπου οι επιχειρήσεις που λόγω της πυρκαγιάς βγαίνουν σε μη δυνατότητα λειτουργίας μπορούν να θέτουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 534 ευρώ έως τρεις μήνες από το κράτος για να μη μείνει κανένας μόνος του”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ακόμη:

Αναφορικά με την απόφαση για απαγόρευση εργασιών τις μέρες του καύσωνα 

– “Δυστυχώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. Εγώ δεν θεωρώ το πρόστιμο αυτοσκοπό, το πρόστιμο για μένα είναι η τελευταία λύση όμως  δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την υπουργική μου απόφαση για τα μέτρα προστασίας υγείας εν μέσω καύσωνα και επειδή από αύριο θα έχουμε πάλι καύσωνα θα κάνω κάποιες ανακοινώσεις σήμερα για να γίνει σαφές σε όλους ότι δεν παίζουμε”.

Με αφορμή  την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα

“Στη γέφυρα μπαίνουν πρόστιμα, έστειλα αμέσως την επιθεώρηση, εκεί είναι αυταπόδεικτη η παράβαση. Το δυστύχημα έγινε στις 12:20, εμείς είχαμε απαγορεύσει τις εργασίες από τις 12:00. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν σταματήσει από τις 11:45 για να προλάβουν να μαζέψουν και να φύγουν άρα είναι προφανές ότι εκεί δούλευαν πέραν του ωραρίου που επιτρεπόταν. Η ζέστη πιθανά να έχει παίξει ρόλο στην κατάρρευση, δεν είναι άσχετο το γεγονός του καύσωνα με το γεγονός του δυστυχήματος κατά συνέπεια είναι προφανές ότι η εταιρεία παραβίασε τη νομοθεσία.

Ο βασικός ισχυρισμός της εταιρείας είναι ότι υπήρχαν κάποιες επείγουσες εργασίες που δεν μπορούσαν να σταματήσουν. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα έργο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει στις 12:00  το μεσημέρι γιατί εκείνη την ώρα για παράδειγμα έχει διαρροή νερού ή έχει γίνει μια βλάβη η διαδικασία είναι ότι φωνάζει την Αστυνομία καταγράφει το πρόβλημα, ξέρει η Επιθεώρηση από την Αστυνομία ότι εκεί θα συνεχιστεί η εργασία γιατί εκεί υπάρχει κάτι πολύ επείγον. Δεν γίνεται επειδή το αποφάσισε μόνη της η εταιρεία “ότι το θεωρώ αυτό επείγον” γιατί άμα είναι έτσι κάθε εταιρεία θεωρεί επείγουσα την εργασία της. Άρα χωρίς καμία συζήτηση η εταιρεία αυτή δεν είχε απολύτως καμία άδεια από κανέναν να εργάζεται μετά τις 12:00″.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από την πλευρά της κυβέρνησης  στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών 

“Είναι δυνατόν να είναι κάποιος ευχαριστημένος όταν βλέπει τόσο μεγάλες καταστροφές; Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να ζήσουμε πια καλοκαίρια χωρίς πυρκαγιές; Δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος. Η Ιταλία  φλέγεται, η Ισπανία φλέγεται, φέτος για πρώτη φορά είχε εκτεταμένες πυρκαγιές η Ελβετία. Η νέα πραγματικότητα των πυρκαγιών το καλοκαίρι είναι αναπόφευκτη βέβαια μπορεί να γίνει καλύτερος καθαρισμός των χώρων από τους δήμους, να γίνουν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες όλα αυτα μπορεί να γίνουν αλλά στη μεγάλη εικόνα πυρκαγιές θα έχουμε και επειδή θα έχουμε  για αυτό και θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι”.

Για τα πτητικά μέσα της Ελλάδας

“Η Ελλάδα σήμερα έχει 30% περισσότερα πτητικά μέσα και με το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει θα έχει πολλά περισσότερα. Η Ελλάδα κατ’ αναλογία πληθυσμού έχει τα περισσότερα πτητικά μέσα στον κόσμο. Δεν είναι καθόλου “σαπάκια” μια χαρά δουλεύουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δουλέψανε με αυταπάρνηση σε όλα τα μέτωπα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Θα έπρεπε για το θέμα του εμπρησμού από αμέλεια να έχουμε πιο αυστηρή νομοθεσία. Για μένα οι ποινές για τον εμπρησμό από αμέλεια πρέπει να γίνουν πάρα πολύ αυστηρές, δεν πρέπει να είναι πλημμέλημα”.

Για τη φωτιά στη Ρόδο

“Η επιχείρηση εκκένωσης των 19.000 ανθρώπων που έγινε χθες στη Ρόδο είναι πρωτοφανής σε μέγεθος και σε επιτυχία. Στα Βρετανικά Μέσα υπήρξαν διθυραμβικές αναφορές για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να οργανώσει μια τέτοια εκκένωση και να σώσει όλες τις ανθρώπινες ζωές. Μου έκανε δε μεγάλη εντύπωση στο διαδίκτυο όταν διάφορα τρόλ κατά της κυβερνήσεως κυρίως φιλοσυριζαίϊκα, πήγαιναν κάτω από λογαριασμούς των ξένων τουριστών που έγραφαν τις ιστορίες τους για να γράψουν κατά της Ελλάδας  οι ίδιοι οι τουρίστες που ήταν στα καμένα και περάσαμε όλη την ταλαιπωρία απαντούσαν από κάτω και μάλιστα πολύ έντονα. Δηλαδή αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό η πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκαναν όχι μόνο οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι. Οι ανθρώπινες ιστορίες των Ροδιτών που άνοιξαν την πόρτα τους και φιλοξένησαν ανθρώπους έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, στο τέλος η Ρόδος ως προς  το brand της θα ανακάμψει γρήγορα από αυτή την καταστροφή”.

Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη και στο ACTION 24:

Για τη γενικότερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα μας: 

“Είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει, είναι μία συμφορά, μία καταστροφή. Είναι όμως μία καταστροφή η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί; Υπάρχει σήμερα χώρα και ειδικά χώρα της Μεσογείου που δεν έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε μεγάλες πυρκαγιές; Φέτος για πρώτη φορά έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία και οι Ελβετοί δεν είχαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ζητάγανε από τους άλλους, γιατί δεν είχαν ποτέ πυρκαγιές. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι θα είναι, δυστυχώς, μία αναπόφευκτη πραγματικότητα. Έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας, 30% περισσότερα λειτουργικά εναέρια μέσα από το 2019. Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως κατά αναλογία πληθυσμού, δηλαδή για ένα κράτος 11 εκατομμυρίων έχουμε το μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει και σε ελικόπτερα και σε αεροπλάνα. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και μια έμπειρη πια πυροσβεστική με ικανούς αξιωματικούς.

Εμένα δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία, όμως είναι προφανές ότι εδώ έχουμε και αρκετούς εμπρησμούς. Θα έπρεπε να κοιτάξουμε τη νομοθεσία μας να είναι πολύ πιο αυστηρή, και στις περιπτώσεις εμπρησμού, και στις περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια. Πρώτο και κυρίαρχο μέλημα σε όλο το σχεδιασμό της κυβερνήσεως Μητσοτάκη είναι να μην έχουμε απώλεια ζωών. Γιατί όλα τα άλλα φτιάχνονται. Δεύτερο, είμαστε έτοιμοι, το κράτος είναι παρόν, όλες οι ζημιές καταγράφονται αμέσως, οι αποζημιώσεις δίνονται σε πρώτο χρόνο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τη μέριμνα του κράτους. Μην ρισκάρετε τη ζωή σας εάν είστε σε πύρινο μέτωπο για να σώσετε υλικά αγαθά, αυτά θα τα ξαναφτιάξουμε, τη χώρα μας θα την ξαναφτιάξουμε, ο τουρισμός θα ξανάρθει, αρκεί να μην πέσουμε σε πένθος ανθρώπινων ζωών”.

Για το περιστατικό στη Χαλκίδα: 

“Έχουμε μηδενική ανοχή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και δεν σας κρύβω ότι και λόγω αυτού του γεγονότος προσπαθώ να σκεφτώ πια, ποιο αυστηρά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Είναι μία καταστροφή και για την οικονομία και για τον εργαζόμενο και για τον ανταγωνισμό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος επρόκειτο προφανώς ενός πολύ φτωχού συμπολίτου μας. Δεν είχε δίπλωμα μηχανής ή αυτοκινήτου. Έκανε θελήματα με το ποδήλατο. Άρα, μπορεί κάποιος να φανταστεί σε αυτή τη ζέστη να πρέπει να κάνεις ποδήλατο, πόσο επιβαρυντικό είναι για την υγεία σου. Έκανε θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και στην περί ου ο λόγος ψησταριά. Δυστυχώς το παιδί αυτό εργαζόταν ανασφάλιστος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο, αλλά και σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής”.

Για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο: 

“Με απασχολεί πάρα πολύ πως θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δε μιλάμε για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά για κανονικούς εργαζόμενους, δηλωθέντες στην “Εργάνη”, που τους πληρώνουν το μισθό τους, αλλά μετά τη βάρδια τους πάνε να μείνουν σε ένα κατάλυμα που είναι δράμα.

Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να μπει μέσα στο κόστος του τουριστικού προϊόντος και να ξέρει και ο άνθρωπος που φτιάχνει μια τουριστική μονάδα ή που λειτουργεί μια τουριστική μονάδα ότι είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς, ποτέ δεν θα φτάσει το τουριστικό μας προϊόν, στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε για να προσελκύουμε τον τουρίστα που θέλουμε. Μετά θα αλλάζουμε συνέχεια εργαζομένους, δεν θα είναι καλά εκπαιδευμένοι, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη και τελικά το προϊόν μας δεν θα είναι τόσο ανταγωνιστικό. Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι απαραίτητά στοιχεία μια ανθούσας, ακμαίας και πρωταθλήτριας της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό, θα με δείτε πολύ δραστήριο τους επόμενους μήνες”.

Για τις υπηρεσίες delivery εν μέσω καύσωνα: 

“Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χθεσινή μέρα, σχετικά με την τήρηση του μέτρου να σταματήσουν οι υπηρεσίες delivery στις 12 το μεσημέρι. Δε μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και να λέω ότι όλα πήγαν καλά, γιατί δεν πήγανε. Όποιοι νομίζουν ότι το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ότι οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τι έγινε χθες, κάνουνε λάθος και θα το διαπιστώσουν πάρα πολύ σύντομα. Όταν ψηφίζεται ένας νόμος και εκδίδεται μια υπουργική απόφαση, το κάνουμε διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή των εργαζομένων και άρα, εν τη ευρύτερα έννοια, και τα συμφέροντα της επιχείρησης που αν συμβεί κάτι κακό θα πάθει μεγάλη ζημιά. Αν οι επιχειρήσεις αυτές εις γνώσιν τους εκ συστήματος και προκλητικά παραβιάζουν αυτή τη νομοθεσία, θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, διότι ειδάλλως δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε νόμους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα