50 πτήσεις από Ισραήλ προς Ρόδο 22-29 Σεπτεμβρίου – Σήμερα η Πρωτοχρονιά των Εβραίων

Περισσότεροι Ισραηλινοί επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τη Ρόδο αυτή την εβδομάδα, λόγω των διακοπών τους, καθώς σήμερα εορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους, το λεγόμενο «Ρος Ασανά» («Rosh Hashanah») στα εβραϊκά.

της Νατάσας Παμπρή

Είναι κινητή εορτή, εκ του λόγου ότι το εβραϊκό ημερολόγιο είναι σεληνοηλιακό.

50 αεροπορικές πτήσεις με 9.221 προσφερόμενες θέσεις για επιβάτες, είναι προγραμματισμένες από το Ισραήλ προς Ρόδο, για το διάστημα 22-29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη Ρόδου Σπύρο Δεληγιάννη.

Οι Ισραηλινοί είναι γνωστό πως αγαπούν την Ελλάδα και λατρεύουν τη Ρόδο. Είναι δημοφιλής προορισμός γι’ αυτούς και μάλιστα είναι χιλιάδες οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες προς το νησί μας, έχοντας πολλοί εξ αυτών αναπτύξει και ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τον ντόπιο πληθυσμό.

Χιλιάδες Εβραίοι επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο, για την Πρωτοχρονιά τους, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.

Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Ο εορτασμός είναι διήμερος και ξεκινά το δειλινό της πρώτης ημέρας του μήνα Τισρί (25 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και λήγει το σούρουπο της μεθεπομένης ημέρας (27 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο).

Το Εβραϊκό σύστημα χρονολόγησης έχει ως αφετηρία του το έτος 3.761 π.Χ, το υποτιθέμενο έτος κτήσεως του κόσμου από τον Θεό. Άρα, από σήμερα οι Εβραίοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του έτους 5.783 από της κτήσεως του κόσμου.

Η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά έχει έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον κοσμικό χαρακτήρα της πρωτοχρονιάς των χριστιανών. Είναι περίοδος προσευχής και μετάνοιας για τον πιστό, που πρέπει να ζητήσει συγχώρεση από συγγενείς και φίλους για τις αμαρτίες του της χρονιάς που φεύγει. Στις συναγωγές διαβάζεται η ιστορία του γενάρχη των Ιουδαίων Αβραάμ και ακούγεται ο μελαγχολικός και θρηνητικός ήχος του σοφάρ, ενός τελετουργικού οργάνου από κέρας κριαριού, που υπενθυμίζει στους πιστούς το περιστατικό της θυσίας του Αβραάμ και τους καλεί σε πνευματική επαγρύπνηση.

Οι Εβραίοι γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τρώγοντας ένα ειδικά φτιαγμένο τσουρέκι (challah), που συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής, καθώς και μήλα βουτηγμένα σε μέλι, για να είναι γλυκό και υγιές το νέο έτος.

Το τραπέζι περιλαμβάνει γεύματα με σπανάκι, μαυροφάσουλα, χουρμάδες, κολοκύθια και πράσο, τροφές που αναφέρονται στο Ταλμούδ. Το ποτό που κυριαρχεί είναι το κρασί. Ο παραδοσιακός χαιρετισμός του διημέρου είναι «Shanah Tovah» (Σανά Τοβά = Καλή Χρονιά).

Με πηγή πληροφοριών για την εορτή: sansimera.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα