22 Μαρτίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο – Καμπάνια ενημέρωσης για τη συμπεριφορά στο οδικό δίκτυο

Η ΕΥΘΥΤΑ- Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συμμετέχει για 17η συνεχόμενη χρονιά στην καμπάνια ενημέρωσης των οδηγών, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ).

Στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες ότι οι επιθετικές συμπεριφορές όταν οδηγούμε μπορούν να προκαλέσουν τροχαία δυστυχήματα αλλά ταυτόχρονα να δυσκολεύουν την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των υπολοίπων  χρηστών του οδικού δικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001. Στη συνέχεια υποστηρίχτηκε το 2007 από τους Responsible Young Drivers του Βελγίου. Υιοθετήθηκε από την  Ε.Ε ως καμπάνια ενημέρωσης το 2008. Στόχος  η ευαισθητοποίηση με δεδομένο ότι πολλά από τα τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στην επιθετική συμπεριφορά των οδηγών.

Η ευγένεια στο δρόμο είναι πολιτισμός και θα πρέπει να γίνει στάση ζωής.

Η Οδική Ασφάλεια μιας χώρας είναι έκφραση κοινωνικού, πολιτιστικού & πολιτικού πολιτισμού της.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι το να συμπεριφερόμαστε με κανόνες είτε περπατάμε είτε οδηγούμε αυτό αποτελεί ίδιον πολιτισμένων ανθρώπων.

Ο πολιτισμός αντανακλάται στην οδική συμπεριφορά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για να μπορούμε να αποφύγουμε μια ανάλογη συμπεριφορά και να συμβάλουμε σε ένα πιο ασφαλές οδικό περιβάλλον.

Οι κανόνες της καλής οδηγικής συμπεριφοράς

 • Συγκεντρώνομαι κατά τη διάρκεια της οδήγησης
 • Χρησιμοποιώ έγκαιρα τους δείκτες (φλας) για να δείξω που θέλω να κατευθυνθώ
 • Χρησιμοποιώ την κόρνα και τους προβολείς όταν είναι απόλυτη ανάγκη
 • Παρκάρω σε χώρο όπου επιτρέπεται και όχι σε ζώνες ΑμεΑ και πεζών
 • Δίνω προτεραιότητα σε οδηγό που προσπαθεί να με προσπεράσει
 • Δεν προσπαθώ να ανταποδώσω κάτι κακό σε άλλο οδηγό. Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά δυστυχήματα, συνεχίζω ήρεμος την οδήγηση, αποφεύγω κάθε πρόκληση ή εμπλοκή
 • Τηρώ τον Κ.Ο.Κ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) το Κώδικα ζωής και είναι δική μου ευθύνη να το συνειδητοποιήσω και να προσαρμόσω τη συμπεριφορά μου
 • Προσπαθώ να οδηγώ φιλικά προς το περιβάλλον και να διατηρώ το όχημά μου σε άριστη μηχανολογική κατάσταση
 • Η αντικοινωνική συμπεριφορά μου προκαλεί αντίδραση, εκνευρισμό και απόσπαση της προσοχής
 • Οδηγώ με ευγένεια, συμβάλλω στην οδική ασφάλεια για εμένα και τους άλλους οδηγούς
 • Δεν ξεχνώ ότι ο δρόμος δεν είναι μια χώρα αγρίων, όπου εκείνοι που νοιώθουν δυνατοί και οδηγούν χωρίς σύνεση μπορούν και υπαγορεύουν το δικό τους νόμο. Ο δρόμος ανήκει σε όλους μας.
 • Να μη ξεχνώ ότι ό καθένας από μας μπορεί οποτεδήποτε να είναι πεζός, οδηγός ΙΧ, συνεπιβάτης, ποδηλάτης , μοτοσικλετιστής, παιδί στο δρόμο.

Η ΕΥΘΥΤΑ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) για την συνεργασία.Φίλοι Οδηγοί: Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να θεωρούμε τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων ως συνανθρώπους μας και όχι ως δυνητικά αντιπάλους.

Η Ευγένεια δεν στοιχίζει τίποτα, αντίθετα βελτιώνει την ασφάλεια στους δρόμους και μια χώρα δείχνει τον πολιτισμό της ανάλογα με τον αριθμό  τροχαίων δυστυχημάτων και τραυματισμών. Καλούς και ασφαλείς δρόμους να έχετε!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα