18 τακτικά μέλη τοπικών συμβουλίων του Δήμου Ρόδου κηρύχθηκαν έκπτωτοι λόγω οφειλών

• Την Τρίτη θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για την τύχη του Μιχάλη Κορδίνα

• 370 υποψήφιοι στις εκλογές στον Δήμο Ρόδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Απεστάλησαν χθες αρμοδίως στον Δήμο Ρόδου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 18 διαπιστωτικές πράξεις για την έκπτωση ισάριθμων αιρετών τοπικών συμβουλίων λόγω οφειλών.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αποφάσεων του είδους καθώς, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», το ίδιο πρόβλημα έχουν 239 υποψήφιοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στις εκλογές στον Δήμο Ρόδου με οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου και ακόμη 127 προς την ΔΕΥΑ Ρόδου και 4 προς την ΔΕΡΜ ΑΕ.

Μετά τον έλεγχο 1.400 περίπου ΑΦΜ από τις οικονομικές υπηρεσίες κινδυνεύουν ως εκλεγέντες αλλά και αναπληρωματικοί να εκπέσουν, γεγονός που θα φέρει τα «πάνω κάτω» στη σύνθεση τοπικών συμβουλίων.

Εχει προκύψει ότι υφίστανται λόγοι έκπτωσης για 64 υποψηφίους της παράταξης Κολιάδη, 89 της παράταξης Καμπουράκη, 74 της παράταξης Γερονικόλα και 12 της παράταξης Πότσου λόγω οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου και επιπλέον από στοιχεία της ΔΕΥΑ Ρόδου προέκυψε ότι 127 υποψήφιοι είχαν οφειλές προς την ΔΕΥΑ Ρόδο και ακόμη 4 στην ΔΕΡΜ ΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκρινε έκπτωτους επί του παρόντος μόνο τα τακτικά μέλη με οφειλές και μετά την αναπλήρωση τους από τους επιλαχόντες με βάση την απόφαση ανακήρυξης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα κινηθεί όμοια διαδικασία και για εκείνους που τους αναπληρώνουν για τον ίδιο λόγο!

Ειδικότερα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν κηρύσσονται έκπτωτοι σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων Πυλώνας, Παστίδας, Διμηλιάς, Λάρδου, Ιαλυσού, Κρεμαστής, Αγίου Ισίδωρου, Ψίνθου, Κοσκινού, Μαλώνας, Πλατανίων, Απολλώνων, Δαματριάς, Παραδεισίου και Εμπωνας.

Στην λίστα των οφειλετών δημοτικών συμβούλων είναι μόνο ο κ. Μιχάλης Κορδίνας απόφαση για την τύχη του οποίου θα λάβει εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο με αρνητική εισήγηση διαγραφής των οφειλών του από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Ρόδου και ανάλογη, όπως είναι αναμενόμενο, των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Κορδίνας οδηγείται σε έκπτωση από τα καθήκοντά του λόγω οφειλών και την θέση του θα αναλάβει στο δημοτικό συμβούλιο η πρώτη αναπληρωματική στην δημοτική ενότητα κ. Ελπίδα Ατσίδη.

Ο κ. Κορδίνας, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχει αθωωθεί πανηγυρικά από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, πλην όμως δεν φρόντισε εγκαίρως και εμπροθέσμως να ασκήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα για να του διαγραφεί ο καταλογισμός ύψους 296.399,31 ευρώ για έλλειμμα κατά τη χρήση του 2003 στον πρώην Δήμο Πεταλουδών αλλά και των νομίμων τον Οκτώβριο του 2013 προσαυξήσεων ύψους 658.006,47 ευρώ τα οποία του βεβαιώθηκαν και μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο με αποτέλεσμα να καταστεί η οφειλή αμετακλήτως βεβαιωθείσα.

Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία άσκησης εφέσεως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», ο κ. Κορδίνας επιχείρησε και την 25η Μαΐου 2023 την διαγραφή της συγκεκριμένης οφειλής με αίτησή του προς την Οικονομική Επιτροπή.

Η αίτησή του αυτή απεστάλη αρμοδίως προς εξέταση στη Νομική υπηρεσία και η εισήγηση ήταν αρνητική.

Κρίθηκε ειδικότερα ότι δεν είναι δυνατή η αιτούμενη διαγραφή και πρέπει να εισαχθεί με εισήγησή το θέμα στο μόνο αρμόδιο να αποφασίσει δημοτικό συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2024 εγκύκλιο αναφορικά με την υποχρέωση εξόφλησης ή ρύθμισης οφειλών των αιρετών των δημοτικών αρχών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4804/2021 (εγκύκλιος 1334/2023).
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 5079/2023 (Α΄ 215) τροποποιήθηκε η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 4804/2021 (A΄ 90) και αντικαταστάθηκε η φράση περί αποκλειστικής προθεσμίας εντός της οποίας οι εκλεγέντες δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικής κοινότητας όφειλαν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν πριν την εκλογή τους.

Με τις νέες ρυθμίσεις, που έχουν αναδρομική ισχύ από τη δημοσίευση του ν. 4804/2021, οι αιρετοί οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές που είχαν πριν την εκλογή τους και υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ έως την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών αρχών, δηλαδή έως και την 1η.1.2024, λόγω όμως της εξαιρέσιμης αργίας έως και 2.01.2024.

Aπό Δαμιανό Αθανασίου 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα