ρεμιέρα σήμερα, 28 Νοεμβρίου, κάνουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Στόχος του προγράμματος είναι να χειρουργηθούν δωρεάν οι συνολικά 37.000 πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από τέσσερις μήνες. Ηδη έχουν δρομολογηθεί 1.800 περιστατικά για τα μέσα Δεκεμβρίου και αφορούν ως επί το πλείστον επέμβασεις για καταρράκτη, αρθροπλαστικές και χολοκυστεκτομές.
Πώς όμως θα γίνει ακριβώς η συγκεκριμένη διαδικασία; Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντά σε 14 ερωτήσεις της «Κ» επεξηγώντας τις διαδικασίες που χρειάζονται μέχρι ο ασθενής να κάνει το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο. Αναφέρεται στον τρόπο που θα διανεμηθούν τα περιστατικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διευκρινίζει πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη μείωση της λίστας αναμονής σε κάθε νοσοκομείο.
– Σε ποια νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Επικράτεια;
– Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας σε όλες τις υγειονομικές Περιφέρειες, δηλαδή και σε μεγάλα και σε μικρά νοσοκομεία.
– Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τα χειρουργεία και πώς διασφαλίζεται η σειρά;
– Το υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου σε ψηφιακή μορφή, όπου υπάρχει καταγραφή όλων των περιστατικών. Τα περιστατικά ξεκινούν από το παλαιότερο προς το νεότερο.
– Οσοι ασθενείς βρίσκονται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα ειδοποιηθούν από τους αρμόδιους ή πρέπει οι ίδιοι να κάνουν κάτι;
– Οι ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα του εκάστοτε νοσοκομείου που θα πραγματοποιεί δωρεάν χειρουργεία θα ειδοποιηθούν από τον γιατρό και συγκεκριμένα τον χειρουργό του νοσοκομείου που τους παρακολουθεί. Οι ίδιοι οι ασθενείς λοιπόν δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα.
– Εκτός από αυτούς και άλλοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν επέμβαση;
– Για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να είναι στη λίστα αναμονής για χειρουργείο πάνω από τέσσερις μήνες.
– Θα μπορούν οι ασθενείς να διαλέγουν συγκεκριμένους γιατρούς ή ομάδες για τα απογευματινά χειρουργεία;
– Οχι, ο κάθε ασθενής είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον/α γιατρό που τον/την παρακολουθεί και άρα τον/την έγραψε και στη λίστα.
– Πώς ένας ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο;
– Αυτό θα συμβεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος και θα αφορά μόνο περιστατικά των οποίων οι ανάγκες για επέμβαση δεν μπορούν να καλυφθούν από το Δημόσιο.
– Θα ενημερώνονται οι ασθενείς αναλυτικά για την προετοιμασία και τη φροντίδα μετά την επέμβαση, ειδικά για όσους μπορεί να μην έχουν άμεση υποστήριξη στο σπίτι;
– Φυσικά, είναι σαν ένα κανονικό χειρουργείο το πρωί με τον ευθύνοντα γιατρό.
– Οι μετεγχειρητικοί έλεγχοι θα είναι επίσης δωρεάν;
– Ναι, όλα θα είναι δωρεάν.
– Από τον προεγχειρητικό έλεγχο πόσος χρόνος υπολογίζεται μέχρι το χειρουργείο;
– Πρώτα θα κληθεί ο ασθενής και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί η επέμβαση ώστε να γίνει μέσα σε ένα διάστημα 7 έως 10 ημερών.
– Αν ένας ασθενής δεν μπορεί να παρευρεθεί στην καθορισμένη ημέρα/ώρα, πώς μπορεί να επαναπρογραμματίσει την επέμβασή του;
– Υπάρχει περιθώριο ενός μήνα που ο ασθενής –αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι– μπορεί να ζητήσει να αλλάξει την ημερομηνία του χειρουργείου. Αν μετά το διάστημα αυτό ο ασθενής δεν έχει προγραμματίσει το χειρουργείο του, τότε θα διαγράφεται από τη λίστα.
– Ποιοι τύποι χειρουργείων είναι οι πιο περιζήτητοι;
– To 70% των χειρουργείων που είναι σε αναμονή είναι επεμβάσεις για καταρράκτη ματιών, αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος, ομφαλοκήλη και χολοκυστεκτομή.
– Σε ποιες περιοχές έχουν τα νοσοκομεία τις μεγαλύτερες αναμονές για χειρουργεία;
– Aναμονή υπάρχει στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η Αττική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Από τις πιο «επιβαρυμένες» περιοχές είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη.
– Υπάρχει ειδική διαδικασία για ασθενείς από απομακρυσμένες περιοχές που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα;
– Αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι στη λίστα, τότε είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να χειρουργηθούν.
– Πόσο αναμένεται να μειωθεί η αναμονή στις λίστες μετά τα δωρεάν χειρουργεία;
– Υπολογίζουμε στο τέλος του προγράμματος να φτάσουμε σε μία αναμονή στα νοσοκομεία της χώρας κοντά στους τέσσερις μήνες. Πριν, κάποια περιστατικά ξεπερνούσαν το ένα έτος.
kathimerini.gr